Tältä sivulta löydät harrastajavoimin toimivan Blitzortung.org-verkoston tuottaman salamapaikannusdatan, valmiiksi kartoille pureskeltuna. Finnish Lightning Center osallistuu projektiin toistaiseksi yhden havaintoaseman voimin. FLC:n havaintoasema sijaitsee Jätkäsaaressa, Helsingissä.

Lisää projektista ja näiden karttojen eroista FLC:n vanhoihin tutkiin (Ukkostutka ja Ukkostutka2) löydät sivun lopusta.

Kartat

Kartan saat isommaksi klikkaamalla kuvaa. Vaikka havainnot ovatkin ns. kolmiomitattuja emme takaa salamapaikannusten oikeellisuutta. Kartat päivittyvät kerran minuutissa.

Eurooppa
Eurooppa
 
Skandinavia
Skandinavia
 
Balttia
Baltia
 
Suomi
Koko Suomi
 
Etelä-Suomi
Etelä-Suomi
 
Pohjois-Suomi
Pohjois-Suomi
 
Lounais-Suomi
Lounais-Suomi
 
Kaakkois-Suomi
Kaakkois-Suomi
 
Pohjanmaa
Länsi-Suomi
 
Itä-Suomi
Itä-Suomi
 
Uusimaa
Uusimaa
 
 

Eurooppa, Skandinavia ja Baltia -taustakarttojen aineistona NOAA:n Etopo1 aineisto. Muissa kartoissa Suomen naapurimaiden rajat ja korkeustietoa tuo NOAA:n GLOBE korkeusmalli, muutoin Suomea tai sen osia esittävissä kartoissa aineistona Maanmittauslaitoksen yleiskartta-aineisto. Esitettäviä kohteita kartoilla ovat maa-alueen rajat päätiestöt (valta- ja kantatiet), vakavedet, pelkistetty korkeusmalli, hallinnollisetrajat (valtakunnan ja maakuntien) sekä taajama-alueet. Lisäksi kartoilla esitetään paikkakuntia, nämä tiedot ovat peräisin omasta järjestelmästämme.

Suomea esittävät kartat sisältävät Maanmittauslaitoksen Yleiskartan 04/2013 aineistoa.

Puuttuuko kartalta jokin paikka?

Mikäli koet, että kartoilla olisi hyvä esittää pistemäisenä tietona esim. kotikuntasi kirkonkylän sijainti, voidaan se kartoille lisätä. Lähetä asian tiimoilta sähköpostia FLC:n ylläpidolle, osoitteeseen yllapito miukumauku flcenter.net.

Mainitse viestissäsi paikan täsmällinen kirjoitusasu ja sen sijainti mahdollisimman tarkasti käyttäen desimaalimuotoista esitystä (esim. Helsingin sijainti on 60.170833 ; 24.9375). Perustele myös, miksi kyseinen paikka pitäisi kartalle lisätä.

Myös muuta palautetta kartoista voi lähettää samaiseen osoitteeseen.

Mikä ihmeen Blitzortung?

Blitzortung-verkon tuottama data on laadultaan merkittävästi parempaa, kuin FLC:n vanhojen tutkien (Ukkostutka ja Ukkostutka2) tuottama data. Tähän syynä se, että verkostoon kuuluu pelkästään Suomesta kymmeniä havaintoasemia ja koko Euroopassa satoja. Asemien tuottamien havaintojen pohjalta salamoiden iskupaikat lasketaan ns. kolmiomittauksella, tällöin havaintotarkkuudeksi muodostuu keskimäärin muutama kilometri. Joskin virheitä voi sattua, etenkin alueilla joilla asemia on harvassa. Teknisistä rajoitteista johtuen kartoilla esitetään vain maasalamat.

Mikäli omaat sorminäppäryyttä ja välineet sekä kiinnostusta / taitoa elektroniikan kanssa näpertelyyn ja haluat rakentaa oman Blitzortung-aseman niin ohjeet siihen löytyvät projektin sivuilta: blitzortung.org