Viltsu
Ylläpitäjä

Käyttäjän Viltsu kuva

Viestejä: 693
Paikkakunta:
 Helsinki / Jätkäsaari

Millainen myrsky on paras?

#1   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 20:49:00
Poppari (Pop-corn / "iltapäiväkuuro")
12% (5 ääntä)
Yöukkonen
44% (19 ääntä)
Meso / MSC / yms.
12% (5 ääntä)
Kaikki kelpaa
33% (14 ääntä)
Nääh. Aurinkoinen keli on paras!
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 43

Ville Heimonen
Finnish Lightning Center - Ylläpito

Viltsu
Ylläpitäjä

Käyttäjän Viltsu kuva

Viestejä: 693
Paikkakunta:
 Helsinki / Jätkäsaari

Vs: Millainen myrsky on paras?

#2   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 21:06:00

Otsikko kertookin kaiken oleellisen. Millainen on siis mielestäsi paras myrsky? Mukana vaihtoehtona on myös "Kaikki kelpaa", mutta kannattaa mieluummin valita jokin muu! Hymyilee Ja muistakaas perustella myös miksi juuri valitsema myrskytyyppi on se paras.


Idea tälläiseen kyselyyn heräsi ihan käyttäjän juzzi tekemää ennustetta lukiessa. Nimittäin onko todellakin niin, että ainoat kelit mistä porukkaa jaksaa enää nykyisin innostua ovat nuo mesot ja muut suuren mittakaavan myrskyt? Ja toisaalta voisi kysyä myös, että onko nykyään jollain tapaa muotia jäädä myrskyn alle, kun voivotellaan että kun juuri oman tönön päältä ei myrskyä mennyt?

Aikanaan, kun myrskybongausta itse "aloitin" harrastamaan, kaikkeista parasta olivat mielestäni juuri ne kesäiset pop-corn (poppari) -kelit, jolloin ukkoskuuro saattoi syntyä "tyhjästä". Tuolloin erilaisten timelapse -videoiden teko pilvien kehittymisestä, sateiden ja pilvien liikkeistä, olivat hauskoja tehdä. Eikä silloin todellakaan toivonut, että myrsky olisi päälle asti tullut! Kaikkea muuta.

Silloin, jos sattui jäämään myrskyn alle, eikä sitä päässyt (autottomana eli kortittomana) pois, harmitti todella. Nimittäin harvoin siellä sateen keskellä a) voi mitään kuvata ja b) edes on mitään erikoista nähtävää... Vesisade haittaa nimittäin kaikkea mahdollista havainnointia ja ainut "suola" ovat ne salamat, jotka nekin päivisin ovat useimmiten vain välähdyksiä. Mutta juku, mitkä näkymät vierestä aukeavat!

Nimittäin kun oikein kunnon popparikelillä pääsi (ja ehkä tulevaisuudessa kun pääsee) myrskyä seuraamaan, sitten vasta riittääkin ihasteltavaa! On pilven muodot, kehittyminen kohoavasta kumpupilvestä kuolevaksi alasinpilveksi... Lisäksi sade ja sen eri olomuodot näyttäytyvät sivulle päin paljon mielenkiintoisemmin kuin alle ja kaiken kruunaa salamat ja miellyttävät jyrinät. Ja sivulta nähtynä siis sitä kuvattavaa riittää, etenkin jos on hyvällä paikalla ja/tai voi liikkua tarpeen tullen.

Tuossa piilee lisäksi myös turvallisuustekijä, on nimittäin "aavistuksen" turvallisempaa havainnoida myrskyä sen viereltä kuin alta. Etenkin jos myrskyllä on voimaa "Untomaisen" paljon. Kokemuksesta voin todeta, että vaikka se on jollain tapaa hienoa jäädä voimakkaan myrskyn alle, ei se kuitenkaan kovin herkkua ole. Etenkin jos ympärillä katkeilee puita kuin tulitikkuja ja vettä tulee niin paljon ettei muutamaa kymmentä metriä kauemmas näe...

Mutta makunsa tietysti kullakin Hymyilee

Ville Heimonen
Finnish Lightning Center - Ylläpito

juzzi
Käyttäjän juzzi kuva

Viestejä: 1585
Paikkakunta:
 Kuopio, Karttula

Vs: Millainen myrsky on paras?

#3   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 21:58:37

erittäin hyvän ajatuksia herettävän keskustelun rykäsit pystyyn. tietenkin YLEISESTI ottaen on niin, että mitä voimakkaampi ukkonen, sitä parempi. MUTTA, tämä on myös hyvin pitkälti mielipidekysymys.

kieltämättä kunnon kilojoule poppareissa on puolensa. itse kun ilmeisesti viltsun lailla tykkään katsella korkeita kumputorneja ja alasimia. ei aina välttämättä tarvitse olla ukkosen alla. poppari konvektio on monimuotisempaa. näät useita erilaisia alasimia sun muuta. yksittäiset ukkosolut ovat "värikkäitä"

salamat kiinnostavat sinänsä melko vähän minua ja kelpuutan myös vallan hyvin kukkakaali ja alasin show. mutta minulla lienee eri syy tykätä poppari kelistä kuin viltsulla. dynamiikka on se asia joka pistää veren kiertämään. paukkujyvissä pystyy tarkkailemaan hyvin juuri tätä. mutta vaikka poppareissa ei ole mitään pahaa, niin dynamiikkassa ne silti häviää auttamatta supersoluille sekä muille järjestäytyneimmille konvektion muodoille. pulssimaiset ukkoset ovat dynamiikaltaan varsin pelkistettyjä.

jos pitäisi valita "suosikki elementti" ukkosessa, niin se olisi tuuli. mitä järjestäytyneenpi ukkonen on, sitä todennäköisempää on bongata puuska.

vastaukseni on siis näiden perustelujen perusteella: mesot/MSC/yms.

Hyvä sää on makuasia Vinkkaa
- kuvia ja chase-kertomuksia: Myrskyn Silmässä

sidewindr
Käyttäjän sidewindr kuva

Viestejä: 9
Paikkakunta:
 Hamina

Vs: Millainen myrsky on paras?

#4   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 22:53:10

Pakko äänestää yöukkosta. Kauniita värejä, mukavaa kuvattavaa. Sitä kuuluisaa qualitytimeä Hymyilee.

Bluessun
Käyttäjän Bluessun kuva

Viestejä: 110
Paikkakunta:
 Loimaa

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#5   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 23:00:37

Kyllä se yöukkonen tosiaan vie kaikessa väriloistossaan voiton. Harmittavan harvoin niitä vain kohdalle sattuu nykyään.

En minäkään haluaisi jäädä minkään "myrskyn silmään" mutta ukkonen sopii käydä lähelläkin Vinkkaa

Jyrinää ja välkettä

2018; 21.4

Orko
Käyttäjän Orko kuva

Viestejä: 310
Paikkakunta:
 Ylöjärvi

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#6   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 23:17:47

Itselleni tärkeimpiä ovat kuvaukselliset pilvet. Komeat alasimet, joiden juurilla kuplintaa ovat asiaa. Tämän jälkeen kunnon vyörymakkara päälle.  Lisäksi yöukkosista hidasliikkeiset ja pitkäkestoiset salamanäytökset ovat toivottavia.

Ja sitten heräsin. Tällaisiähän ei ole ollut kuin joskus vuonna kivi ja miekka. Nykytrendin mukainen muotiukkonen on erittäin nopeasti liikkuva, hetkessä mössööntyvä pilvi, joka laskee hieman alleen ja tuhahtaa perään pikkaisen ilmaa liikkeelle.

Viime vuosina antoisinta on ollut popparijahti. Pienikin pilvi voi tarjota kunnon kaatosateen ja rakeita sekä maasalamia jos sattuu oikeaan kohtaan....

J
Käyttäjän J kuva

Viestejä: 7
Paikkakunta:
 Kotka

Vs: Millainen myrsky on paras?

#7   Lähetetty Lauantaina, 25. Heinäkuuta 2009 klo 23:25:47

Itsellä tähän huomattavasti yksinkertaisempi lopputuloksen valinta kuin (todennäköisesti) muilla. Toki kelpaa myrskykeli milloin tahansa, mutta tällä hetkellä toivot ovat suurimmillaan yöukkosten suuntaan.

Ukkosen "kohdalle" osumisesta; ei ole tarvetta että ukkonen juuri pään yläpuolelle osuisi, mutta kyllä sen kuulo/näköetäisyydellä pitäisi käydä. Sillä paras kuvauspaikka itselleni on oman asunnon ikkuna (8½s kerros, suora näkymä etelään merelle), joten vahvat sateet ja mahdolliset lähiosumat eivät juurikaan häiritse. Nauraa

 Joten äänestin yöukkosia, mutta vannoutuneena motoristina pitäisi myös äänestää viimesitä vaihtoehtoa (aurinkoinen keli on paras!). Optimaalisin tilanne olisi päivisin aurinkoa ja hellettä, öisin ukkosia. Hymyilee

"I like smoke 'n' lightnin'."

Randomi
Käyttäjän Randomi kuva

Viestejä: 491
Paikkakunta:
 Hämeenlinna

Vs: Millainen myrsky on paras?

#8   Lähetetty Sunnuntaina, 26. Heinäkuuta 2009 klo 06:07:07

Hyvä kyssäri. Täytyy myöntää, että itselle kelpaa kaikki. Toki suurta plussaa on se, että pääsis juuri todistamaan kaikkia erilaisia kehityksiä, eli alusta loppuun pilven kehityskaarta, koska siinä on niin paljon nähtävää ja kuvattaa. Tietysti myöskin sitten on ihan hienoa jos sattuu ihan niskaan tulemaan joku otus, joka heittelee tennispallon kokoisia rakeita ja pyöräyttää tornadon joka repis puut juurineen maasta irti, eli mesotkin menee Vinkkaa.

Joka tapauksessa parhaita kuitenkin ovat tosiaan sellaiset rajuilmat, joista jää jotain hienoja yksityiskohtiakin mieleen ja ehkä jopa kameran kennolle. Olen itsekin huomannut, että monella meistä täällä on aina kauhea valitus päällä kun jossain tapahtuu jotain, että miksi ei tänne tullut kaikkeamullehetinyt! Taidetaan me vähän vaativia olla, hieman kuin pikkulapsia odottelemassa joululahjaa Hymyilee

Monesti on esimerkiksi juuri noissa poppareissa sellainen hyvä puoli, että niistä on helppo kuvata kaikkea vyöryä sun muuta mielenkiintoista rakennetta, jos sattuu sopivan matkan päässä olemaan. Itseä ainakin itkettää kaikki johonkin laajempaan systeemiin kätkeytyneet CB:t jotka siellä kaiken muun sörsselin keskellä sitten on ja ei niistä niin oikein mitään erikoista voi edes havaita.

Mutta jokainen tietysti tykkää mistä tykkää... itselle menee tosiaan kaikki, kunhan olis jostain sellaista yksityiskohtaakin, vois vaikka joskus saada hyviä otoksia, eikä vaan ihan mössön seasta salamoita heittelevää tapausta <3.

bandit
Käyttäjän bandit kuva

Viestejä: 96
Paikkakunta:
 Elimäki / Kouvola / Säkylä

Vs: Millainen myrsky on paras?

#9   Lähetetty Sunnuntaina, 26. Heinäkuuta 2009 klo 09:27:45

Kaikki kelpaa. Oikeastaan tuo viimeinen olis ollut mun suosikki, kun sade ja talvi ei oo mun juttuja.

Toisaalta sitten. Jos kerran sataa, niin olis ukkosta myös. Aivan sama millaisia tai mihin kellonaikaan. Aina niitä on kiva katsella - pienistä suuriin. Yöukkonen on sikäli mielenkiintoisin katseltava kun salamointi erottuu hyvin.

Muistan hyvin tuossa parikolme vuotta sitten kun näille nurkille oli tulossa hyvä yöukkonen ja lähdin sen perään. 40km ajon jälkeen oli mahtavassa paikassa järven rannalla, josta näkyi todella pitkälle ja moneen suuntaan.

Kotimatkan salamat olivat ikimuistoisia. Ne oli kuin hetkellisiä otoksia kuutamolla. Kaikki maasto, puut ja rakennukset tulivat silmänräpäyksessä esille sekunnin tai parin ajaksi aivan tyhjästä. Voi kun olis sen saanut videolle!

Ja tottakai myös pyörteet kiinnostaa!

Quna
Käyttäjän Quna kuva

Viestejä: 303
Paikkakunta:
 Espoo/Förby

Vs: Millainen myrsky on paras?

#10   Lähetetty Sunnuntaina, 26. Heinäkuuta 2009 klo 10:40:10

Mulle tärkeintä on juuri se että näkee pilven elinkaaren. Näkee kuinka kukkakaalit kasvaa torneiksi ja valtaviksi pumpulivuoriksi. Vyörypilvet, alasimet ja mammatukset...Ne on niitä mitä haluan nähdä ja seurata. Siksi mun valintani on nuo popparit.

Yöukkoset on toki kaunista katseltavaa... Uskomattomimman salamakokemukseni sain kesällä 2007 kun parin tunnin yöukkonen pauhasi pääkaupunkiseudulla. Silmien eteen löi kaunis helminauhasalama Hymyilee. Yöukkosissa sitten taas tuo mahdollisuus havaita pilviä on lähes olematon ja silloin nautinto jääkin jyrinöihin ja salamointiin.

Rajun ukkosen alle jäämisestä viimeisin kerta oli 22.8.2007. Silloin salamointi oli todella runsasta ja sai nauttia useista upeista maa- ja pilvisalamoista ja jyrinät saivat tosiaan tuntemaan että taivas repeää yllä. Uskomaton kokemus sekin. Tuollainen mörkö kun jyristää päältä ei niin haittaa vaikka pilvielämyksiä ei silloin saanutkaan Nauraa.

Pahinta melkein on se että runsas sade tai mössöytyminen pilaavat näkyvyyden ja ukkonen jää pelkästään sarjaksi välähdyksiä.

Melkein näin surkean kesän jälkeen olisi voinut vastata '' kaikki kelpaa'', mutta lähdin kuitenkin siitä että jos saisin valita, näkisin nyt mieluiten niitä kauniita pilviä... sen jälkeen saisi sitten voimakas ukkonen vaikka jyrätäkin yli. Nautintoa luovat myöskin myrskytuulet (mihin vuodenaikaan vaan), maata paiskova rankkasade tai vaikka kunnon lumipyry... Eli myrsky kun myrsky käy Nauraa

Ja myrskyn jälkeen jää aina sama tunne: ''Tahtoo lisää!!!''

  • Ukkospäivät 2014: 3kpl        Murina- ja köhinäpäivät 2014: 3kpl
  • Ukkospäivät 2013: 2kpl ( Ehkei kuitenkaan noin huono kesä ollut, ei tullut vaan laskettua... )
  • Ukkospäivät 2012: 8kpl        Murina- ja köhinäpäivät 2012: 2kpl
  • Ukkospäivät 2011: 11kpl      Murina- ja köhinäpäivät 2011: 6kpl     Talviukkoset: 5. ja 14.12
  • Ukkospäivät 2010: 13kpl      Murina- ja köhinäpäivät 2010: 3kpl
  • Ukkospäivät 2009: 10kpl      Murina- ja köhinäpäivät 2009: 4kpl
  • Ukkosia 2008:  7kpl
  • Ukkosia 2007: 12kpl
    IRC:Desdemone
lettu1
Käyttäjän lettu1 kuva

Viestejä: 351
Paikkakunta:
 pyhtää

Vs: Millainen myrsky on paras?

#11   Lähetetty Sunnuntaina, 26. Heinäkuuta 2009 klo 11:03:18

Yöukkosten kannalla ollaan täällä, mutta tässä vaiheessa kyllä kaikki kelpais, on kyllä ollut niin surkea ukkoskesä tänä vuonna! Surullinen Trombi olis kyllä kiva bongata joskus Nauraa

Ukkoset 2009: 5, 2010: 10, 2011: 8, 2012: 9, 2013: 6 2014: 5, 2015: 1

Xbow
Käyttäjän Xbow kuva

Viestejä: 39
Paikkakunta:
 Tampere

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#12   Lähetetty Sunnuntaina, 26. Heinäkuuta 2009 klo 11:26:49

Kaikki käy Näyttää kieltä No, yöukkoset ovat varsin komeita, sellaiset Terminator 1 tyyliset episodit, joissa salamanvaloa on kokoajan läsnä siten, että lehteä pystyy lukemaan.

Teksasissa tuli tutustutta muutamiin voimakkampiin ukkosepisodeihin. Siinä tuntee itsensä todella pieneksi, kun vähän järeempi ukkonen puhkuu ensimmäisiä syöksyvirtauksia. Kerrankin, kun ajeltiin kotia kohti päivälliseltä, niin oli vähän pähkäilemistä, kun tulva oli estää tielle pääsyn, lisäksi joutui vähän pujottelemaan, oksia kun oli sikin sokin keskellä tietä. Talot olivat hepposia, salaman iskut tuntuivat välillä siltä, että joku olisi pudottanut pommin, kun autojen hälytyslaitteetkin sekoilivat vähän väliä. Pimeässä ehvektit senkun vaan korostuivat. Täytyy myöntää, että Suomen ukkoset tuntuvat lapsellisemmilta. Tosin siinäkin kyllä oli jännä fiilis, kun turvamiehet ohjasiva rappukäytäviin ja sireenit soi, tornaado kun puhkui lähistöllä. No, se ukonilma vähän heikkeni, eikä päässyt ihmettelemään muuta kun 4cm rakeita. Jenkkilässä muutenkin esimerkiksi tutkapalvelut ovat melkosen kattavat, joten netistäkin tuli seurattua, et josko taas ukkostaisi.

Ei siinä, etteikö täällä Suomessakin olisi ollut muutamia elämyksiä. Kerrankin yksin saaressa, länsirannikolla, lähistöltä nousi pirteä, reipas yöukkonen. Ensiksi syöksyvirtaukset puhkuivat myrskylukemissa olevia tuulia, sitten tuli jäniksen papanan kokoiset rakeet, tämän jälkeen meni sähköt, valaistus kuitenkin oli kohdallaan, kiitos yön sekä salamoiden. 

ukkosentutkijat
Käyttäjän ukkosentutkijat kuva

Viestejä: 9
Paikkakunta:
 Sääksjärvi

Vs: Millainen myrsky on paras?

#13   Lähetetty Keskiviikkona, 29. Heinäkuuta 2009 klo 09:26:29

Meille käy mikä vaan myrsky

Ukkostutkijat: Joona Laitila, Eero Mäkelä, Tero Hautala.

Viltsu
Ylläpitäjä

Käyttäjän Viltsu kuva

Viestejä: 693
Paikkakunta:
 Helsinki / Jätkäsaari

Vs: Millainen myrsky on paras?

#14   Lähetetty Maanantaina, 27. Heinäkuuta 2009 klo 11:17:40
ukkosentutkijat kirjoitti:

Miten tänne saa kuvia myrskyistä jne.?

Paikka tuolle kysymykselle on hieman väärä, ja pienelle etsimisellä ohjeetkin olisit varmasti löytänyt Palaute -alueelta. Tässä suora osoite oikeaan keskusteluun, jossa voi kysellä lisäohjeita/neuvoja: www.flcenter.net/forum/18/839

Ville Heimonen
Finnish Lightning Center - Ylläpito

ukkosentutkijat
Käyttäjän ukkosentutkijat kuva

Viestejä: 9
Paikkakunta:
 Sääksjärvi

Vs: Millainen myrsky on paras?

#15   Lähetetty Maanantaina, 27. Heinäkuuta 2009 klo 11:20:45

Minusta on parhaita yöukkoset sekä trombimyrskyt....

Ukkostutkijat: Joona Laitila, Eero Mäkelä, Tero Hautala.

V24
Käyttäjän V24 kuva

Viestejä: 34
Paikkakunta:
 Kuhmo

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#16   Lähetetty Maanantaina, 27. Heinäkuuta 2009 klo 11:43:04

Kyllähän ne yölliset "valoshow:t" on parhaita.

Pasi
Käyttäjän Pasi kuva

Viestejä: 282
Paikkakunta:
 Rajamäki

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#17   Lähetetty Maanantaina, 27. Heinäkuuta 2009 klo 23:09:21

Itse olen yöukkosten kannalla. Olen muutenkin yöt töissä ja siinä voi samalla yhdistää harrastuksen ja työn. Mutta toisaalta kiireisenä yönä ei parane jäädä salamoita bongaamaan..muuten tulee sanomista ja paljon.

Ukkosia v.2014: 2 kpl Joista yöukkosia 0 kpl
Elosalamoita bongattu:1 yönä. 
Raehavainnot: 5 kpl

Hiltune
Käyttäjän Hiltune kuva

Viestejä: 404
Paikkakunta:
 Helsinki

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#18   Lähetetty Maanantaina, 27. Heinäkuuta 2009 klo 23:17:47

 yöukkonen. Salamat on komeimmillaan, ja välähdykset ovat usein havaittavissa reilusti ennen ääntä, joka vain lisää tunnelmaa ja jännitystä Hymyilee

Thebel
Käyttäjän Thebel kuva

Viestejä: 100
Paikkakunta:
 Kalajoki

Finland

Vs: Millainen myrsky on paras?

#19   Lähetetty Torstaina, 30. Heinäkuuta 2009 klo 22:49:17

Kaikki käy, ei ole oikeastaan varaa valita, sillä harvemmin nyt tänne ukkosia tulee, tänä kesänä on ollut vain 2 kertaa ja molemmat  heinäkuussa, ja ne olivat sellasia jotka meni kilometrikaupalla ohi, ettei edes satanu. Pelkkä jyrinä kuului ja valot räppi, saa nähä näenkö tänä vuonna yhtään salamaa Surullinen meinaan, kohta alkaa syksy ja ukkoset alkaa vähentyy.