FLC:n ukkostutkana toimii Boltekin valmistama StormTracker. Pakettiin kuuluu PCI-kortti sekä pieni, musta laatikko, joka toimittaa sisä- tai ulkoantennin virkaa. Laitteen kantomatka on n. 600 km joka suuntaan sen olinpaikasta, eli Espoosta. Tutkakuvaan mahtuu siis Suomen keski- ja eteläosa, Ruotsin itäosaa sekä Suomen eteläisiä naapurimaita.

StormTracker tunnistaa salamat niiden tuottamien radioaaltojen perusteella ja myrskyn etäisyys antennista mitataan vastaaotetun singnaalin voimakkuudesta. Tästä sen sitten toimittaa eteenpäin ohjelmistopuolesta vastaava Aninoquisi Software Designin Lightning/2000, jonka toimesta tutkakuvat päätyvät lopulta näille sivuille asti kahden minuutin välein päivittyvinä tutkakuvina. Ohjelmisto antaa myös automaattisesti hälytyksen, jos myrsky on lähellä tai tavallista voimakkaampi.

Lisätietoja löydät vaikkapa näiltä sivuilta:

> Boltek - Tutkalaitteistojen valmistaja.
> StormTracker - StormTracker -laitteiston tuotesivu.
> Aninoquisi Software Design - Lightining/2000 -ohjelmiston kehittäjä.
> Lightning/2000 - Lightning/2000 -ohjelmiston tuotesivu.
> Ilkka Lilja Oy - Mm. näiden laitteiden ja ohjelmistojen maahantuoja.

Tutkakuva

Suuri tutkakuva

Klikkaa tästä tai yläpuolella olevasta tutkakuvasta avataksesi monipuolisemman kuvan, josta näet monia lisätietoja, joita ei vielä tällä sivulla ole. Suuren tutkakuvan koko on 1000x579 kuvapistettä, joten aukeavaa ikkunaa joutuu vierittämään jo 1024x768-näyttötarkkuudella.

Historia

Ukkostutkan historia on gif-animaatio, joka on koostettu kuluneiden viiden tunnin aikana tallennetuista tutkakuvista. Animaatiosta on mahdollista seurata esimerkiksi ukkosen etenemistä kartalla. Kuvan oikeasta alareunasta näet kellon ajan ja päivämäärän.

Animaatio näytetään erillisessä ponnahdusikkunassa, jonka voit avata tästä.

Ohjeet

Molemmat tutkakuvat päivittyvät automaattisesti kahden minuutin välein. Kuva päivittyy ilman, että koko sivua tarvitsee erikseen päivittää. Aika, joka seuraavaan päivitykseen on jäljellä, näkyy koko ajan selaimesi tilarvillä ikkunan alalaidassa. Joillakin selaimilla, kuten Operalla päivitys ei välttämättä toimi. Näillä selaimilla joudut päivittämään sivun manuaalisesti painamalla F5-näppäintä tai selaimesi 'Päivitä'-painiketta.

Aikaväli Näyttötapa
Iskujen näyttö kartalla eri aikaväleillä
0-1 minuuttia: Strokes-laatikko tutkakuvan vasemmassa yläkulmassa
0-2 minuuttia: Oranssi X-merkki
2-30 minuuttia: Punainen tai keltainen neliö
30-60 minuuttia: Punainen tai keltainen risti
Iskut näytetään kartalla yhteensä 60 minuuttia

Tutkakuvassa näkyvät kiilat kuvaavat myrskyalueita ja muuttavat väriään myrskyn voimakkuuden mukaan. Suuren tutkakuvan oikeassa laidassa näkyvän "Threat Assesment"-osion alalaidassa oleva väritrendi näyttää värit, joita kiiloissa saattaa esiintyä. Alla on kuva palkista sekä selitys väreille.

Väripalkki
Heikoin myrsky Vahvin myrsky

Muista, että ukkostutkan näyttämät tiedot eivät pidä välttämättä täsmälleen paikkaansa ja häiriöt ovat mahdollisia. Älä siis käytä tämän sivun tarjoamia tietoja omaisuutesi tai itsesi turvaamiseen!